Головна сторінка | Регистрация | Вход
Пт, 03.05.2024, 06:47
Приветствую Вас гість | RSS
Меню сайту
Яндекс.Метрика
Категории каталога
Історія [1]
історичні описи та матеріали
легенди та перекази [1]
Легенди та перекази Закарпаття та Карпат
Наше опитування
Дайте оцінку ідеї сайту
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Погано
5. Жахливо
Всього відповідей: 32
Міні-чат
Головна сторінка » Статті » Історія Карпатського краю » легенди та перекази

Ви ще не вмієте готувати угорський бограч - гуляш? Тоді цей матеріал для вас

В Угорщині, а, власне, і на Закарпатті, де дуже сильні традиції угорської кухні, жоден мало - мальськи поважаючий себе пікнік  тим більше туристичний рафтинг "По Тисі разом" не обходиться без бограча.


Традиційний бограч разом з племенами, які були предками мадярів, пройшов тривалий шлях від Уральських гір, через безкраї уральські степи, повз Хазарського царства, через Кавказький хребет. Прамадяри пронесли його вздовж Чорноморського узбережжя, через європейські землі до берегів величного Дунаю. А чому саме бограч-гуляш? Угорське слово "gulya" означає коров'яче стадо, а "gulyas" - це пастух корів. Тому "gulyas hus" або ж скорочено "gulyas" перекладається як «м'ясо по-пастушськиі». Протягом століть пастухи готували м'ясо у своїх знаменитих "bogracs", тобто казанках. Звідси і походить назва страви "bogracs gulyas" - це гуляш, зварений у казанку.
Рецептів бограч-гуляшу існує чимало. Кожен кухар (а це блюдо вимагає чоловічих рук) по-своєму готує бограч, рецепт якого береже і ділиться ним тільки з близькими людьми.

Отже, бограч-гуляш - це густий суп, який готується обов'язково на багатті.


У деяких рецептах для засмажки цибулі використовується копчене сало, яке попередньо вижарівается до стану шкварок. Крім того, дуже часто використовують кілька сортів м'яса: яловичину, телятину, свинячі ребра. Не всім до смаку в цій страві борошняні галушки. Їх можна виключити  або замінити попередньо звареною до напівготовності  білою квасолею. Існують і такі варіанти.

Ось один з численних рецептів приготування бограчу з копченим салом і різними сортами м'яса.

Інгредієнти на 8 літрів води.

яловичина 500 г
телятина 500 г
ребра свинячі 500 г
сало копчене з м'ясними прошарками 50 г
ковбаски сирокопчені 2 шт.
червоний болгарський перець 1 шт.
картопля 1 кг.
часник 4 зубчики
перець гострий зелений 2 шт.
пелюстки перцю чілі ½ ч. л.
чорний мелений перець за смаком
кмин ½ ч. л.
петрушка зелень 1 пучок
кріп свіжий 1 пучок
паприка червона 1 ст. л.
томати 2 шт.
цибуля ріпчаста 4 шт.

фасоля біла 200 гр
або  чипетке (борошняні галушки)

    яйце 1 шт.
    борошно 8 ст. л

Отже, все, що вам знадобиться - це необхідні продукти, поради Ласло Дорі, дружна компанія, гарний настрій, ентузіаст, який візьме на себе відповідальність за кінцевий результат ну і, звичайно, грам сяк по ...  за щасливий "приплизд"   по  хвилях гірської карпатської красуні ріки Тиса на катамаранах туристичного рафтингу "По Тисі разом"    http://tyssa.at.ua
Ця страва перевершить всі ваші очікування!

Приємного всім апетиту

Категория: легенди та перекази | Добавил: tyssa (30.07.2015)
Переглядів: 1300
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входу
Пошук
Інші наші сайти та друзі
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів 0

Copyright IRS "DKZ" © 2024 |
META - Україна. Українська пошукова система Экстремальный портал VVV.RU